Orkaan Orly raast over Sint-Truidens parket

Voor de eerste wedstrijd van de competitie gaan we op bezoek in Sint-truiden, waar we de C-ploeg treffen van de lokale basketbal club. Ook voor deze wedstrijd hebben we een wedstrijdselectie van 10 man. Alexander en Matz zitten in de lappenmand, Mathias en Samaan zijn verhinderd en Kiran is nog niet speelgerechtigd.

Komende vanuit Maastricht zie ik de lucht grijzer worden, zwarter worden, een slecht voorteken? Bij nader inzien bleek dat orkaan Orly te zijn, op weg naar Sint-Truiden om daar flink huis te gaan houden.

De jongens voeren hun opdracht in de verdediging subliem uit. Helaas zijn we vervolgens te vaak te slordig, te nonchalant of te gehaast in de afwerking. Toch moet onze tegenstander al in de 2e minuut in een time-out vluchten. De stand is dan al opgelopen tot 0-12… Via een tussenstand van  0-24 lopen we verder en verder uit, tot de storm bij een 0-35 stand even gaat liggen.

In de tweede periode gaan we verder met hard werken, maar we worden slordiger, vergeten we soms onze taken goed uit te voeren. Maar ach de wedstrijd is er ook wel naar, het blijft moeilijk om volledig gefocust te blijven als het verschil zo groot is. Scorend zit het wel goed, we komen tot 10 punten in vier minuten, maar we moeten ook toestaan dat onze gastheren scoren en dat zelfs drie keer!!  (6-45). Vervolgens stokt ook de score en twee minuten later is er niets veranderd. In de time-out krijgen de mannen een aanpassing in de verdediging mee. De full-court wordt gelaten voor wat het is. Aan de aanpassing moeten we zelf nog even wennen, het scoreformulier blijft, buiten één score, leeg. Voordat we gaan rusten zetten we nog even een eindsprint in, waarmee we het tweede kwart afsluiten met een 6-55 ruststand.

In de tweede helft ligt de focus niet op het halen van DE 100. Veel belangrijker is de speeltijd goed verdelen over alle spelers, zodat iedereen wedstrijdritme en ervaring kan opdoen. Met tien spelers is de verdeling van 2 groepen van 5 natuurlijk snel gemaakt. En daarmee hebben we meteen ook een interne strijd… Verdedigend krijgen de mannen een nieuwe opdracht mee.

Ik leg niet snel de focus op één speler, maar hier kan ik niet omheen. In de eerste vijf minuten scoort groep 1 tien punten, deze komen allemaal van de hand van onze Ruben, die het licht heeft gezien. (8-65) En dan is het tijd voor groep 2! Gemotiveerd tot op het bot, want ze willen het natuurlijk beter doen dan hun teamgenootjes van groep 1 (😊), vergroten ze onze voorsprong tot 65 punten. (8-73) Maar dan moeten de boys toch even uithijgen. De score stokt en we komen in de laatste twee minuten niet verder dan een 2-2.

Het laatste kwart gaat wat moeizaam. Af en toe valt er een bal door het netje, maar we zien vooral veel doelpogingen hun doel missen, al moet daar wel bij gezegd worden dat daar wel wat persoonlijke foutjes aan ten grondslag lagen. Halverwege is het bij een 10-82 tussenstand tijd voor groep 1 om plaats te maken voor hun teamgenoten. Ook bij hen is het beste wel van het spel af.  De inzet is echter wel voldoende en de boys weten het verschil net boven de tachtig punten te tillen.

Eindstand: 10-91