Aarzelende start gevolgd door prima tweede helft

De laatste heenwedstrijd van de 1e ronde van de competitie. En daarvoor reizen we af naar Tongeren waar de lokale U16 D ploeg op ons staat te wachten. We rekenen wel een beetje op een overwinning, maar om de punten ook daadwerkelijk mee te nemen naar Hasselt zullen we wel ons betere spel moeten laten zien.  Afwezigen zijn Alexander, die voorlopig nog niet mag spelen, Mathis, wiens rug niet mee wil werken. Axl moest verstek laten gaan. Kieran en Kiran waren buiten de selectie gelaten.

Ondanks een flitsende start (0-4) komen we verder moeilijk op gang. Tongeren neemt het initiatief over, wij komen alleen met fouten op het scoreformulier. En dan kan het dus gebeuren dat je tegen een achterstand aankijkt. (7-4) Wanneer we dan het vizier weer wat scherper stellen, haken wij ook weer aan en wordt het een puntje puntje wedstrijd. na 5 minuten spelen staat het 7-8. Na 10 minuten houden beide ploegen elkaar in evenwicht, 13-13.

Tongeren heeft wat meer geluk in de afwerking en wij vergeten af en toe te verdedigen. Als het geluk van onze tegenstander iets afneemt en wij attenter zijn, dan moeten we wedstrijd toch naar ons toe kunnen trekken, toch mannen?

In de eerste minuten van het tweede kwart werken we heel voorzichtig aan het opbouwen van een voorsprong. Halverwege hebben we een kleine marge te pakken. (17-21) We gaan goed verder en bouwen onze voorsprong verder uit, 17-25, maar dan vallen we weer even stil. Tongeren komt weer terug in de wedstrijd (20-25) en haakt gewoon weer aan. We gaan rusten met een 24-29 stand.

Hoewel we beter bij de les zijn, laten we ook nu verdedigend iets meer steekjes vallen dan nodig. En daarmee houden we onze tegenstander in de wedstrijd. Als we dat in de tweede helft beter kunnen gaan doen, dan gaan we deze wedstrijd gewoon naar ons toetrekken…

In de tweede helft doen we een omzetting in de verdediging en die heeft succes. De grootste angel van de tegenstander wordt aanvallend geneutraliseerd en daarmee kunnen we Tongeren beperken in hun scoringsdrang.

We beginnen sterk aan deze tweede helft. Met regelmatige scores kunnen bereiken we halverwege de derde periode voor het eerst deze wedstrijd de felbegeerde marge van 10 punten, daarmee hebben we in ieder geval wat ademruimte. (26-38) In de tweede 5 minuten hebben we het toch weer wat moeilijker. Desondanks lopen we toch nog een puntje uit en hebben we een comfortabele voorsprong waar we het laatste kwart in gaan, 31-44.

Ook in de laatste periode is de start prima. In 4 minuten vergroten we de marge tussen beide teams naar 20 punten en is de wedstrijd wel beslist. (35-55) Net als in de voorgaande periode haakt ook Tongeren in het tweede deel wel aan. Maar ook nu weten we toch nog iets verder uit te lopen. We sluiten af met een nette 40-62 overwinning.

Een aarzelende eerste helft, gevolgd door een prima tweede helft. Aanvallend moeten we meer geduld durven te bewaren, de kansen komen vanzelf. Verdedigend moeten we allemaal de hele wedstrijd de focus vast zien te houden. Dan kunnen we de terugwedstrijden met veel goede moed tegemoet zien. Vooralsnog staan we met 5 op 5 toch maar mooi op de eerste plaats.

Volgende week wacht ons de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden.